Werken jullie met verschillende losse documenten en rapportages? Wordt alle data op verschillende plekken in de organisatie bewaard? Ontbreekt het overzicht en de connectie tussen online en offline data? En lukt het niet om de juiste informatie over de KPI's in jouw organisatie te monitoren? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met data driven decision making.
Data is overal en de waarde hiervan is de laatste jaren explosief gestegen. Dit geldt voor zowel intern (operationeel) als extern (extra services). Data driven decision making is het gebruik maken van data (analyses) bij het maken van bedrijfsbeslissingen. Data op zichzelf maakt een organisatie niet succesvoller. De kracht zit in de kennis, interpretatie én toepassing van die data. Ook wel bekend als business Intelligence. Alle informatie die data bevat, de kwaliteit ervan en mogelijkheden die het biedt, maakt de transformatie naar een meer datagestuurde bedrijfscultuur ontzettend interessant.
Waarom je meer datagedreven wil werken? Omdat dit zorgt voor een succesvolle organisatie waar snel en efficiënt kan worden gewerkt. Je kunt bedrijfskeuzes, besluitvorming en de impact daarvan beter onderbouwen.
De beschikking over betrouwbare, concrete en juiste informatie is cruciaal voor organisaties om gericht te kunnen sturen. Werd Business Intelligence vroeger vooral gebruikt om terug te blikken, tegenwoordig is het steeds meer gericht op de toekomst. Het vertelt je hoe je proactief kan handelen, hoe je kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en biedt waardevolle inzichten. Terugblikken en leren van het verleden, dat kan ook nog steeds.
Data driven decision making is een manier om enorme hoeveelheden data om te zetten in bruikbare informatie. Het doel hiervan is dat je via deze data optimaal inzicht krijgen in jouw organisatie en tot een gefundeerde besluitvorming kunt komen op basis van deze data. De offline en online data waarmee je werkt, komt voort uit jouw eigen bedrijf. De truc is te weten hoe je die data constructief en op een effectieve manier kunt inzetten.
Wat je met data kunt, is eigenlijk onbeperkt. Een aantal mogelijkheden zijn:
Maar hoe start je met meer datagedreven werken? De data die is er wel, want ieder bedrijf verzamelt gegevens. De grote uitdaging is dat de aanwezige data staat vaak op meerdere plekken is opgeslagen. Via een data visualization tool, bijvoorbeeld Power BI, kun je bedrijfsgegevens uit verschillende bronnen verzamelen, beheren en analyseren.
Deze verzamelde gegevens worden gebundeld in een rapportage en gevisualiseerd in een overzichtelijk dashboard, door middel van modellen met praktische grafieken en diagrammen die op elk device te bekijken zijn.
Zo kun je continu alle informatie over de KPI's in jouw organisatie monitoren. En het maakt het delen van gegevens makkelijker. Uiteraard met bescherming van de data die je niet wil delen. Ook beschikbare gegevens van buiten je organisatie kunnen in de dashboards worden geïntegreerd. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van interne gegevens van klanten aan profielen op sociale media.
Dankzij de visuele integratie met een app of mobiele werkomgeving is het is mogelijk om visuele en dynamische rapporten te integreren. Zo kunnen medewerkers in de gehele organisatie overal en altijd dezelfde rapporten inzien. Dat betekent dat je een rapport bekijkt en bewerkt op je desktop. En dankzij de iOS- en Android-apps dezelfde data en modellen overal kunt inzien en gebruiken op een mobiel apparaat.
Als consultant en data-driven decision maker, brengt Boom Insights in kaart welke data nodig is om belangrijke beslissingen te nemen. Niet alleen nu, maar ook met het oog op de toekomst. Data visualisatie is hierin een essentieel onderdeel. Dankzij o.a. interactieve en intuïtieve dashboards, hebben jouw medewerkers alle relevante data op overzichtelijke wijze tot hun beschikking. Waardoor een data gedreven bedrijfsvoering opgezet kan worden, bedrijfsdoelen worden behaald en fouten voorkomen. Zo worden beslissingen op basis van data een integraal onderdeel van jouw organisatie.
Wil je ook een datagedreven organisatie worden? Plan een gratis kennismakingsafspraak in.